Om Blixtlåset

 

Om Blixtlåset

Blixtlåset – Svenska Gymnasiemästerskapen för Innovatörer!

Föreningen Blixtlåset driver tävlingen som är ett samarbete mellan Teknikcollege Sverige, Siemens Sverige, T-konventet och ett antal entusiastiska gymnasieskolor och vi har ett bra stöd ifrån övriga Industrisverige. Vi har tillsammans bestämt oss för att göra tävlingen till en mötesplats för alla inom gymnasiesverige som vill satsa på lärande, kreativa och utvecklande projekt. För alla som vill arbeta idéburet men med en konkret och fungerande produkt som slutmål.

 

Varför Blixtlåset?

Den som uppfinner vinner!

Detta kan väl alla som gillar utveckling av både människor och samhälle hålla med om. För oavsett om man vinner priser i tävlingen Blixtlåset eller inte, så är man en vinnare bara genom att delta. Den process man genomgår i form av nya tankemönster, att lyckas och misslyckas, att testa och hitta nya spännande lösningar är mer värt än priserna i sig. Fast priserna går inte heller av för hackor, eller vad sägs om riksfinalens första pris, Siemens Innovation Award, som dessutom innebär att gruppen tillsammans med sin handledare får göra en spännande Tekniktour.

Inte nog med det:
• Första pris: Siemens Innovation Award, Siemens Tekniktour och 10.000 kr i stipendium
• Andra pris: 5.000 kr i stipendium
• Tredje pris: 3.000 kr i stipendium
Dessutom ett antal specialpriser à 2.000 kr.

Blixtlåset – Svenska Gymnasiemästerskapen för Innovatörer – har växt så att vi idag delat upp den i fyra regionala deltävlingar. Placerar man sig bland de fem första lagen där, så går man vidare till Riksfinalen som går av stapeln i Stockholm. Vilken region man anmäler sig till beslutar man själv, dock får man bara ställa upp med sitt bidrag i en region.

Praktiskt kring tävlingen

Syftet är att er innovation ska presenteras som fungerande modell/produkt eller prototyp på plats i Regionfinal och sedan i Finalen, om ni går vidare. Presentationen skall innehålla nyttan av innovationen och vilka tankar som ligger bakom. Presentationen skall utföras på ett professionellt sätt eftersom även detta är en del av bedömningen. Innovationen skall även presenteras i ett reklamblad som tas med i tryckt form. Tänk på att ta med tillräckligt många. Ha ett antal till hands för juryn.

Tävlingsdagen är upplagd i två delar: En mässa och ett finalpass. Under mässan disponerar varje lag en monter där ni visar upp er innovation för besökare. Ni får veta monterstorlek och andra utställningsförutsättningar i god tid före tävling. Vid ett tillfälle under mässtiden går gruppen till en jury för att presentera sin innovation. Presentationen ska vara maximalt 10 minuter lång. Mässan avlöses sedan av ett pass där ett antal lag som gått vidare presenterar sin innovation inför publik och en stor jury.

Observera att innovationen inte får vara kommersialiserad då den presenteras (undantag görs för aktiva UF-företag som tillåts ha sålt produkten inom sitt UF-projekt). Laget skall ha gjort sökning efter liknande innovationer, ett minimikrav är att man sökt efter liknande produkter (tjänster eller kombinationer) på nätet. Det är det tävlande lagets ansvar att kunna redovisa för juryn hur man gått tillväga och resultatet av sökningen. Ett tips är att om man hittar liknande idéer som den egna – tag detta till intäkt för att idén är god och inspireras till att utveckla just er innovation ett steg till.

 

Blixtlåset – Regler och bedömning

De deltagande grupperna skall bestå av minst 2 personer och max 6 personer. Gruppen är gemensamt ansvarig för presentationen av innovationen. En handledare ska finnas kopplad till gruppen.

Innovationen ska kunna presenteras som modell eller prototyp. Idén bakom ska vara framsprungen ur gruppens eget arbete. Innovationen presenteras för en jury som består av en blandning av personer från till exempel näringsliv, universitet och skolvärlden. Denna presentation får vara maximalt 10 minuter lång.

Juryn utgår från följande kriterier i sin bedömning:

  • Originalitet, nyhet och idéhöjd – detta kriterium har extra stor vikt vid juryns bedömning. Har innovationen egenskaper som motsvarar nyhet och idéhöjd? Observera att det inte finns något formellt krav på patenterbarhet i meningen nyhet, men att tävlingsledningen uppmuntrar till att handledare och gruppen också undersöker vad som redan finns uppfunnet.
  • Är innovationen utvecklad? Hur långt har man kommit i utvecklingen av innovationen, idé – modell eller prototyp?
  • Hållbarhet – Bidrar idén till en mer hållbar värld, ekologiskt, socialt och ekonomiskt?
  • Presentation – Att kunna sälja en idé är viktigt, nyttigt, roligt och gör dig och er modigare!
  • Genialitet och enkelhet – Den enkla – och i efterhand – självklara lösningen gör oss alla imponerade
  • Marknadsmässighet – om en innovation ska bli en produkt så krävs det en hel del arbete och att någon vill ha den.

Juryns beslut kan inte överklagas och tävlingsledningen förbehåller sig rätten att begränsa antalet lag från respektive skola, om det visar sig att vi inte kan ta emot alla lag.

Deltagande skolor debiteras 200 kronor per deltagande lag.

Anmälan; se fliken Anmälan

För mer information kontakta oss

IMG_0077
Tupni
Diskmaskin